Δημιουργική γραφή:
Θα «σώσει» τους μαθητές
από την «έκθεση»;

«Έκθεση» και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

Οι περισσότεροι μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες κατά τη διαδικασία παραγωγής γραπτού λόγου αισθάνονται αγχωμένοι, χαωμένοι και τους καταβάλλει ιδιαίτερη αρνητικότητα. Οι ιδέες τους εγκλωβίζονται σε τυπικές μεθόδους συγγραφής εκθέσεων και οι ίδιοι αισθάνονται αποστροφή.

Δημιουργική Γραφή και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

Μέσω της δημιουργικής γραφής διεγείρεται το δεξί τμήμα του εγκεφάλου και μαζί με αυτό οι σωματικές αισθήσεις, η μουσικότητα, τα συναισθήματα και η διαίσθηση. Έτσι, οι μαθητές αυτοβούλως εξασκούνται στην ελεύθερη και όχι καθοδηγούμενη έκφραση, στην ενεργητική συμμετοχή και στην αυτόνομη γραφή. Ταυτοχρόνως, και αποφεύγοντας αυστηρούς κανόνες και θεωρίες, πραγματοποιείται εξάσκηση στις γραμματικές δομές και εμπλουτισμός του λεξιλογίου.

Οφέλη δημιουργικής γραφής

Διδακτικές τεχνικές ανάπτυξης της δημιουργικής σκέψης

Παρουσιάζεται στον μαθητή μια ιδέα ή ένα ερώτημα και αυτός καλείται να αναφέρει ιδέες και φράσεις που του έρχονται στο μυαλό με αφορμή το αναφερθέν ως αφορμή θέμα.
Tεχνικές ερωτήσεις με στόχο την μετατροπή μιας παλιάς ιδέας σε μια καινούρια και πρωτότυπη

Δημιουργική γραφή και σχολικό περιβάλλον

Για να καλλιεργηθούν οι παραπάνω δεξιότητες είναι εξαιρετικά σημαντική η σωστή οργάνωση του μαθησιακού περιβάλλοντος και εν προκειμένω του σχολικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όμως, οι συνθήκες στα ελληνικά σχολεία δεν είναι ιδανικές. Η δημιουργική γραφή δεν κατέχει τη δική της διδακτική ώρα αλλά ταυτίζεται εσφαλμένα με τη διδασκαλία του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Το άγονο περιβάλλον της τάξης και η βαθμοθηρική προσέγγιση της διαδικασίας απομακρύνουν τους μαθητές από τα οφέλη της δημιουργικής γραφής.
5 2 Ψήφοι
Πως σας φάνηκε;
guest
0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Scroll to Top